onsdag, december 08, 2004

Stora män är fulla av...

Det var en gång en liten man som bestämt sig för att bli störst i hela världen. Han tog god tid på sig och studerade hur andra ganska stora män gjort före honom. Han kallade dem just så, ganska stora, för han kunde gå med på att de var stora men inte så stora som han tänkte bli. Hela sin ungdom ägnade han åt att studera böcker av typen Vem är vem, Nationalencyklopedin. De personer som skrevs om där, resonerade den lille mannen, som då ännu inte var en liten man utan bara en liten pojke, måste vara de största som hittills funnits. Varför skulle man annars skriva om dem? Han gjorde beräkningar och skisser både dagar och nätter för att försöka hitta var och en av dessa människors framgångsrecept. Han ville göra en syntes av alla recept på hur framgång skapas och på så sätt komma fram till den optimala metoden för att bli en stor människa och därigenom bli den störste som någonsin funnits. Han vågade inte prova någon av sina uträkningar eller planer innan han var säker på att den skulle fungera. Risken var ansåg han att han skulle sluta som en medelmåtta och inte kunna komma vidare till en stor man om hans plan gick i stöpet. Detta kunde inte riskeras.

Hans studier stod stilla, han tycktes inte komma någonstans och var orolig att han aldrig skulle lyckas samla tillräckligt med kunskap för att skapa det framgångsrecept han så hett eftertraktade. Men, en dag när han besökte sin lokala frisör fick han vänta en stund och öppnade då en av de veckotidningar som bjöd på artiklar om den så kallade kändisvärlden. Utifrån nya insikter om hur storhet egentligen mäts kavlade den lille manen åter upp ärmarna. Han justerade sina ritningar och planer och såg att det skulle krävas fem år innan han skulle nå sitt mål.

Han köpte från en plastproducent i närheten in 4 ton mjukgörare och började så införliva denna substans i sin dagliga kost. I sitt garage lät han installera en kompressoranläggning avsedd för sprutlackeringsarbeten. Åren gick och kompressorn provkördes varje månad enligt en noggrant utarbetad plan. På nyårsafton det sista året av planen, exakt fem år efter han påbörjat den slutliga vägen mot global storhet startade han sin kompressor, anslöt ett tryck av 10 bar i ändan och gick efter en kort stunds uppladdning ut i världen som den största man världen skådat. Han är fortfarande där ute, ni har säkert mött honom.